Vállalkozó leszek – Milyen formában indítsam el vállalkozásomat?

Ha arra a kérdésre, hogy milyen vállalkozást indítsak, vagy hogy milyen vállalkozásba kezdjek, megvan a válasz, akkor az első lépést sikeresen teljesítette.

A második kérdés, amit ilyenkor fel kell tenni, az az, hogy a vállalkozás indítása milyen (jogi) formában történjen.

A) Egyéni vállalkozás

Lehetséges egyéni vállalkozóként elindulni, ehhez az ügyfélkapun történő bejelentés szükséges. Amennyiben munka mellett szeretne vállalkozást indítani (azaz másodállásban vállalkozni), ez egy gyors és költséghatékony megoldás lehet.

Ennek elindításához ügyvédi közreműködés nem szükséges, azonban javasoljuk, hogy az egyéni vállalkozói névjegyzékbe való felvétel előtt egyeztessen könyvelőjével.

Ha úgy érzi, hogy szintet szeretne lépni, vagy üzlettársával kíván céget alapítani (társas vállalkozó szeretne lenni), akkor érdemes a következő jogi formákat megvizsgálnia, amelyeket összefoglaló néven jogi személyeknek nevezünk. Ezek közül a korlátolt felelősségű társaság és a zártkörűen működő részvénytársaság kivételével mindegyik kizárólag társas formában alapítható. Hasonlóság, hogy a lenti jogi személyek alapításához ügyvédi közreműködés (ügyvédi ellenjegyzés) szükséges.

B) Közkereseti társaság

A közkereseti társaság (kkt.) nem kifejezetten elterjedt Magyarországon, itt jellemzően családtagok az alapítók. Egyik előnye, hogy rendkívül alacsony kezdőtőkével is meg lehet alapítani (pl. 10-100 e forinttal), legnagyobb hátránya viszont, hogy a társaság tartozásaiért valamennyi tag a saját vagyonával felel.

C) Betéti társaság

A betéti társaság (bt.) szintén minimum 2 fővel alapítható. Jellegzetessége, hogy a két tulajdonos (beltag és kültag) közötti, a társaság tartozásaiért való felelősségvállalás nem egyező: a beltag a teljes magánvagyonával felel, a kültag felelőssége pedig csak az általa a társaság rendelkezésére bocsátott vagyon mértékéig terjed. Előnye, hogy a törvény nem ír elő minimum tőkeszükségletet, így akár néhány tízezer forinttal is megalapítható.

A sikeres vállalkozók listája megmutatja, hogy az általuk alapított cégek többségének jogi formája korlátolt felelősségű társaság (kft.) vagy zártkörűen működő részvénytársaság (zrt.). Így a következő lépésben ezeket tekintjük át.

D) Korlátolt felelősségű társaság

A kft. alapítás feltételei közül kiemelendő, hogy 3 millió forint minimum tőke szükséges hozzá. Megjegyezzük, hogy nem szükséges az egészet az alapításkor a kft. rendelkezésére bocsátani, illetve ez a 3 millió forint nem csak készpénz lehet, ami egy könnyítés az induló vállalkozásoknak. Szükséges egy ügyvezetőt kinevezni, illetve székhelyet biztosítani a társaságnak. A társaság lehet egyszemélyes vagy többszemélyes, társas kft.

A kft. alapítása ügyvédi ellenjegyzéshez kötött, ami azt jelenti, hogy kizárólag ügyvéd készítheti elő a dokumentumokat. A céges iratok aláírásától számítva akár egy munkanapon belül is megtörténhet a bejegyzés. A kft. alapítása illetékmentes.

E) Zártkörűen működő részvénytársaság

Zártkörűen működő részvénytársaság alapításához 5 millió forint alaptőke szükséges, de ahogyan a kft.-nél írtuk, itt sem szükséges alapításkor a társaság rendelkezésére bocsátani a teljes összeget. A zrt. előnye, hogy bonyolultabb tulajdonosi és elszámolási rendszerek implementálását rugalmasan tudja kezelni. Hátránya, hogy az alapítási és fenntartási költségek magasabbak, mint egy kft. esetében (például a részvények nyomtatásával/keletkeztetésével együtt járó költségek).

 

Ez a rövid összefoglaló áttekintésül szolgált arra nézve, hogy milyen formában lehet vállalkozást indítani. Javasoljuk, mielőtt elindítják vállalkozásukat, alaposan nézzenek utána a választott cégformának és tájékozódjanak szakértőktől. Amennyiben vállalkozást szeretne indítani, keressen minket bizalommal.