Cégértékesítés adómentesen

Amennyiben a hosszú évek alatt felépített cége értékesítésén gondolkodik, akkor ez a cikk Önnek szól. Figyelem: 2023. szeptember 11-ig él ez a lehetőség!

Tudta, hogy amennyiben a cégét értékesíti, a vételár több mint 15%-át le kell adóznia?

Amennyiben azon gondolkodik, hogy cégét értékesítse a jövőben (akár a következő hónapokban, akár 3-5 éves távlatban gondolkodva), tudnia kell, hogy amennyiben magánszemélyként értékesíti a cégét, úgy a vételár után szinte biztosan adóznia kell. Mivel úgynevezett árfolyamnyeresége keletkezik az üzleten – mivel a cég bekerülési értéke alacsonyabb, mint a fizetendő vételár -, ezért az árfolyamnyereség összegét 15% Személyi Jövedelemadó (SZJA) és 13% Szociális Hozzájárulási Adó terheli (SZOCHO). A SZOCHO-nak van egy felső korlátja (évi kb. 720.000 Ft).

Amennyiben évekkel ezelőtt alapított egy céget, amit a saját maga épített fel, a cég bekerülési értéke jellemzően a társaság jegyzett tőkéje (alaptőkéje). Az árfolyamnyereség a bekerülési érték és a vételár különbözete.

Példával élve, amennyiben magánszemélyként a tíz éve alapított cégét 500 millió forintért értékesíteni kívánja, akkor nagyságrendileg 75 millió forint adót kell fizetni az értékesítést követően.

Bizalmi vagyonkezelési struktúrával azonban teljesen adómentessé tehető az ügylet. De mégis hogyan és melyek ennek a feltételei?

Cégértékesítés esetében a teljes adómentesség a lenti feltételek megvalósulása esetén érhető el:

  • Közvetlenül magánszemély tulajdonában álljon a bizalmi vagyonkezelésbe adandó társasági részesedés.
  • A vagyonrendelő hozzon létre egy bizalmi vagyonkezelési struktúrát, és piaci értéken vagyonrendelje a tulajdonában álló társasági részesedést.
  • A vagyonrendelő és a kedvezményezettek magánszemélyek legyenek, és a kezelt vagyon az adóévben csak befektetett pénzügyi eszközök, követelések, értékpapírok vagy pénzeszközök átvétele, birtoklása, hasznainak szedése vagy ilyen eszközzel kapcsolatos rendelkezési joga gyakorlása révén szerezzen bevételt; vagy pedig a céget a bizalmi vagyonkezelésbe adást követő 1 éven túl értékesítse a vagyonkezelő.
  • A vagyonrendelő és a kedvezményezettek között egyenesági vagy testvéri kapcsolat álljon fenn.
  • A vagyonkezelő a cég értékesítését követően a vételár egy részét kifizeti a kedvezményezetteknek, a fennmaradó összeg viszont továbbra is bizalmi vagyonkezelésben marad, amit a vagyonkezelő tetszés szerint be tud fektetni (akár újabb vállalkozást indíthat, ingatlant, állampapírt, részvényeket, kötvényeket, befektetési jegyeket vásárolhat, portfólió kezelésbe adhatja a pénzt).

 

A fenti esetben a vételár a vagyonrendelési értékig adómentesen kiadható a kedvezményezettek részére. Amennyiben a vagyonrendelési érték alacsonyabb, mint a cég eladása után járó tényleges vételár, akkor vagyonkiadás esetén a különbözet után adót kell fizetnie a kedvezményezettnek. A különbözet után SZJA-t és SZOCHO-t kell fizetnie a kedvezményezettnek.

Abban az esetben, ha ki nem vett osztalék van a cégemben, ahhoz egy bizalmi vagyonkezeléssel adómentesen hozzá tudok férni?

Bizonyos körülmények fennállása esetén igen, lehetséges, azonban itt fokozottan figyelemmel kell lenni az adózási törvényekben előírt rendeltetésszerű joggyakorlás követelményére. Amennyiben osztalékkal kapcsolatos adóoptimalizációs lehetőségek érdeklik, keresse szakértőinket!

Mi a bizalmi vagyonkezelés? Mi a lényege ennek a lehetőségnek?

A legtömörebben úgy írhatjuk le, hogy a bizalmi vagyonkezelés egy háromszereplős jogviszony, melynek a vagyonrendelő, a vagyonkezelő és a kedvezményezett a főszereplői. A közvetlen célja, hogy a vagyonrendelő vagyontárgyaiból létrejöjjön egy önálló adószámmal bíró vagyontömeg (az ún. kezelt vagyon), mely ezt követően teljesen elkülönül mind a vagyonrendelő, mind pedig a vagyonkezelő saját vagyonától. Mindez egy vagyonkezelési szerződés megkötésével érhető el: ebben a vagyonrendelő a vagyonkezelőre ruházza át a kiválasztott vagyonelemeket (legyenek azok ingatlanok vagy értékes ingóságok, értékpapírok vagy cégek, jogok vagy követelések), a vagyonkezelő pedig – meghatározott díj ellenében – a saját nevében, de mindig a kijelölt kedvezményezett javára kezeli azokat.

Milyen változások lesznek 2023 szeptemberétől?

A jelenlegi szabályozás nagy előnye, hogy a társasági részesedés piaci értéken úgy tud bizalmi vagyonkezelésbe kerülni, hogy nem kell a vagyonrendelőnek a felértékelés után adóznia.

Ez 2023. szeptember 12-től meg fog változni, és a jövőben a felértékelés (piaci áron történő vagyonrendelés) jelentette adóelőny elveszik. Ezáltal például cégértékesítések, részvényeladások esetén önmagában bizalmi vagyonkezelés alkalmazásával nem lehet majd megspórolni a bekerülési érték és a piaci érték közötti felértékelődésre eső adót.

Tudok még bizalmi vagyonkezelést létrehozni a jelenlegi szabályok szerint?

Attól függően, hogy mennyire bonyolult bizalmi vagyonkezelési struktúrát kíván létrehozni, illetve a bizalmi vagyonkezelésbe adandó vagyontárgy áll-e átruházási korlátozás alatt, a röviden válasz az, hogy valószínűleg igen. Azonban érdemes mielőbb sietnie, mert tapasztalataink szerint szinte minden esetben vannak olyan körülmények, amelyek időben elhúzhatják a struktúra létrehozását.

Mennyibe kerül egy bizalmi vagyonkezelés létrehozása?

Ügyvédi díjazásunk függ a vagyonkezelési struktúra komplexitásától, de jellemzően 7-10.000 EUR + áfa közötti összeg a munkadíjunk.

A vagyonelem piaci értékének meghatározásához érdemes és javasolt egy szakértőt igénybe venni. Amennyiben céget szeretne bizalmi vagyonkezelésbe adni, akkor egy cégértékeléssel foglalkozó szakértőt javasolt igénybe venni. Irodánk egyik cége, a Stradamus Zrt. végez ilyen tevékenységet. A cégértékelés díja jellemzően 1-2 millió forint + áfa.

Az alapítást követően milyen éves költségekkel kell számolni?

Éves szinten kb. 600-800.000 Ft adminisztrációs költséggel kell számolni (bank, könyvelő, adók). Amennyiben a struktúra legalább 5 évig fennáll (eddig javasoljuk mindenképpen), akkor a bizalmi vagyonkezelési struktúra teljes fenntartási díja és az alapítás díja kb. 7-7,5 millió forint.

Kit keressek, ha érdekelne a bizalmi vagyonkezelés?

Vezető ügyvédeink, Perger Gábor és Simon Stella foglalkoznak bizalmi vagyonkezeléssel. Kérjük, hogy a központi, [email protected] email címünkre írjanak, mert akkor biztosan minden ügyvédünk megkapja a megkeresést. Kérjük adja meg a telefonszámát és nevét, hogy rövid határidővel vissza tudjuk Önt hívni.